• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Ήπειρος

«Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»: “Προϋπολογισμός στη σκιά θεσμικών εκτροπών”

από neoiagones
2 Φεβρουαρίου 2022
σε Ήπειρος
Share on FacebookShare on Twitter

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε προφασιζόμενοι τυπικές προθεσμίες (που ποτέ δεν τηρήθηκαν στην ουσία από τη δημοτική αρχή), ούτε από συμπεριφορές όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της αποχής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του έτους 2022 στο δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η δημοτική αρχή καθυστερεί να φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό, κάτι για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και αναρωτήθηκε αν ήταν τόσο δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για μια ολιγοήμερη μετάθεση της συνεδρίασης προκειμένου να ετοιμαστεί κατάλληλα.

«Η ‘’πολιτική’’ απάντηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στο αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν ότι τήρησε όλες τις προβλεπόμενες προθεσμίες. Αναρωτιέμαι όμως, είναι άραγε το επιχείρημα της τυπικής τήρησης των προθεσμιών ικανό να αιτιολογήσει τη συνεχή απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου από μεριάς της δημοτικής αρχής; Μια ολιγοήμερη μετάθεση της συνεδρίασης θα ήταν αυτή που θα προκαλούσε δυσλειτουργία στο δήμο ή η επαναλαμβανόμενη εκπρόθεσμη συζήτηση του προϋπολογισμού με ευθύνη της δημοτικής αρχής;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας, για να καταλήξει: «Η δημοτική αρχή αναλώνεται σε παιχνίδια αυταρχικής εξουσίας, θεωρώντας το δημοτικό συμβούλιο ως ένα όργανο διεκπεραίωσης το οποίο, αν μπορούσε, ευχαρίστως θα το παρέκαμπτε εντελώς».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης υπογράμμισε ότι στις 24 Ιανουαρίου το Τμήμα Παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε μια σειρά διορθώσεων επί του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα αυτές να ενσωματωθούν και να εγκριθούν από την οικονομική επιτροπή λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

«Για ποιο εύλογο χρόνο ώστε να προετοιμαστούμε μιλάει η δημοτική αρχή άραγε;

Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι ότι η έννοια της διαφορετικής άποψης δεν υφίσταται για τη δημοτική αρχή. Υφίστανται μόνο η ‘’ανίερη συμμαχία’’ της αντιπολίτευσης και η ‘’ιερή συμμαχία’’ των παρατάξεων της δημοτικής αρχής. Τώρα πόσο ‘’ιερή’’ μπορεί να είναι μια συμμαχία του δημάρχου με τον κ. Γκόντα, γι’ αυτούς που γνωρίζουν καλά το παρελθόν είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα. Όσο για τον κ. Μπαρτζώκα είναι νέος στα ‘’παιχνίδια εξουσίας’’ αλλά θα πρέπει να γνωρίζει καλά ότι η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία να διαφθείρει απόλυτα. Τoν προτρέπω όμως να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι υπάρχουν και δεν υπάρχουν στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεσμικές εκτροπές και ψεύδη

Ο κ. Μπέγκας αποδόμησε τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου κατηγορώντας ευθέως ως υπεύθυνους το δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

«Η κατάλυση της θεσμικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να καταστεί βήμα για μια συνέντευξη τύπου της δημοτικής αρχής, αποτελεί επικίνδυνη κι αλαζονική εκτροπή που σας καθιστά υπόλογους απέναντι στους δημότες», τόνισε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Επί της ουσίας και τα όσα ακούστηκαν στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» σημείωσε τα ακόλουθα:

«Δια στόματος δημάρχου ακούσαμε ότι η ολιγοήμερη αναβολή στη συζήτηση του προϋπολογισμού θίγει τάχα τους εργαζόμενους, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι η μισθοδοσία τους συνεχίζεται κανονικά, παρά την συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής να φέρνει Φεβρουάριο μήνα προς έγκριση τον προϋπολογισμό. Δια στόματος του κ. Γκόντα ακούστηκε ότι και επί δικής μας θητείας κατατέθηκε εκπρόθεσμα ο προϋπολογισμός. Ουδέν ψευδέστερο».

Επισημάνσεις επί του προϋπολογισμού

Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας προχώρησε σε ορισμένες επισημάνσεις επί του προϋπολογισμού, υπενθυμίζοντας ότι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου έχει επιτευχθεί εδώ και χρόνια κι όχι τώρα, όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

«Επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής οι ισορροπίες των οικονομικών του δήμου έχουν διασαλευτεί:

-Με τις υποχρεωτικές αναμορφώσεις του προϋπολογισμού γιατί δεν είστε ικανοί να προβλέψετε ορθά,

-Με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, 15 χρόνια μετά την τελευταία αύξηση της «χρυσής εποχής» Γκόντα,

-Με την ανικανότητα να εξοικονομήσετε ενεργειακούς πόρους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνεχιζόμενο φιάσκο του διαγωνισμού των led και

-Με τη δημιουργία φάμπρικας αναθέσεων έργων, υπηρεσιών και δημοσίων σχέσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και κατέληξε:

«Οι εκλογές αργούν, ανέφερε ο Δήμαρχος, αλλά το παιχνίδι των εκλογικών πελατών το έχει αρχίσει ήδη. Σε αυτό εντάσσεται φυσικά και το κοστοβόρο πάνελ των εννέα έμμισθων αντιδημάρχων. Μια απόφαση – πρόκληση στους καιρούς που ζούμε».

Τέλος ταφής

Τέλος, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στο θέμα της επιβολής τέλους ταφής των απορριμμάτων που έχει απασχολήσει όλους τους δήμους της Ηπείρου, τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί δήμων που δεν το έχουν προβλέψει κινδυνεύουν με απόρριψη κατά των έλεγχο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου.

Προέτρεψε δε τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καλυφτούν τα κόστη του τέλους ταφής, τουλάχιστον για φέτος, από τα παρακρατηθέντα καθώς επίσης να διεκδικήσει ο δήμος μαζί με τον ΦΟΔΣΑ μέρους του τέλους ταφής να τους επιστραφεί ώστε να επενδυθούν σε έργα πράσινης ανάπτυξης.

Προεκλογικός προϋπολογισμός

Τη βασική εισήγηση εκ μέρους της παράταξης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος, Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως προεκλογικό, χωρίς όραμα και με μεγάλα δομικά προβλήματα.

Αρχικά, ξεκαθάρισε, αναφέροντας και τις ημερομηνίες, ότι επί θητείας της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», το χρονικό περιθώριο που είχαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την ημερομηνία που εγκρινόταν ο προϋπολογισμός στην οικονομική επιτροπή μέχρι τη συζήτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ήταν τουλάχιστον 1,5 μήνας.

Πρόσθεσε δε ότι το νοικοκύρεμα των οικονομικών άρχισε το 2013 όταν αποκαλύφτηκε η υπεξαίρεση των χρημάτων από τα ταμεία του δήμου.

Παράλληλα τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή κάνει μια κακή οικονομική διαχείριση, με εκατοντάδες απ’ ευθείας αναθέσεις, σωρεία, σωρεία απλήρωτων προμηθευτών, μια στρατιά ειδικών συμβούλων, 9 έμμισθους αντιδημάρχους για πρώτη φορά, κανένα όραμα και καμία προστιθέμενη αξία για το δήμο.

«Τα έργα λιμνάζουν, άλλα χάθηκαν κι άλλα καρκινοβατούν με δική σας αποκλειστική ευθύνη. Παντελής έλλειψη στρατηγικής για το αύριο, καμία σκέψη, κανένα σχέδιο για το επόμενο ΕΣΠΑ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Τέλος, στηλίτευσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τη διοίκηση Γκόντα ήρθε μια αύξηση των δημοτικών τελών, ως αποτέλεσμα των κακών επιλογών που έχει κάνει η δημοτική αρχή.

Tags: ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΠΕΙΡΟΣΙΩΑΝΝΙΝΑΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Προηγούμενο άρθρο

Στις 21 Φεβρουαρίου οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax

Επόμενο άρθρο

Κοντά στα 100 χιλιοστά η μέγιστη βροχόπτωση στην Ήπειρο

Επόμενο άρθρο

Κοντά στα 100 χιλιοστά η μέγιστη βροχόπτωση στην Ήπειρο

Πρόσφατα νέα

Hgoumenitsa-limani

Οι θέσεις του Δήμου Ηγουμεντίτσας για το Master Plan στη βουλή

3 Δεκεμβρίου 2025
Θ. Μπέγκας: Συντονισμός Δήμων-Περιφέρειας  για  αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Μελέτες γίνονται, αναζητούνται πιστώσεις για τα αντιπλημμυρικά στην Ήπειρο

3 Δεκεμβρίου 2025
”Μα”μια παράσταση και εισηγήσεις

”Μα”μια παράσταση και εισηγήσεις

3 Δεκεμβρίου 2025
Ο “Γαργαληστής” του Δημήτρη Μπασλάμ στο θέατρο Actina

Ο “Γαργαληστής” του Δημήτρη Μπασλάμ στο θέατρο Actina

3 Δεκεμβρίου 2025
Προς δημοπράτηση το έργο για αναθάθμιση δρόμων σε Καρδαμίτσια και Νέα Ζωή

Προς δημοπράτηση το έργο για αναθάθμιση δρόμων σε Καρδαμίτσια και Νέα Ζωή

3 Δεκεμβρίου 2025
…τα αποκαλυπτήρια στο συνέδριο των Ιωαννίνων

…τα αποκαλυπτήρια στο συνέδριο των Ιωαννίνων

3 Δεκεμβρίου 2025

Δημοφιλή

pasgiannina_

Βρέθηκε λύση για τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

27 Φεβρουαρίου 2024
Ψυχολογική τόνωση από τη νίκη και σκληρή δουλειά για ανάλογη συνέχεια

ΠΑΣ Γιάννινα: Απαραίτητη η αντεπίθεση όσο ακόμα είναι νωρίς

12 Νοεμβρίου 2025
Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

Ξαναδοκιμάζει Λαδιά για το τέρμα ο ΠΑΣ – Ενοχλήσεις ο Ροζάριο

14 Νοεμβρίου 2025
Μέτρησε επιστροφές ο Ν. Κούστας ενόψει Ηρακλή

Μέτρησε επιστροφές ο Ν. Κούστας ενόψει Ηρακλή

6 Νοεμβρίου 2025
giannena-xristougenna-600x375

Διευκρινίσεις για το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό” που δεν θα γίνει στα “Λιθαρίτσια”

12 Νοεμβρίου 2025
Ξέσπασε στον Καμπανιακό ο ΠΑΣ Γιάννινα

Πρέπει να κάνει την υπέρβαση ο ΠΑΣ στον Β’ Γύρο

13 Νοεμβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Hgoumenitsa-limani

Οι θέσεις του Δήμου Ηγουμεντίτσας για το Master Plan στη βουλή

3 Δεκεμβρίου 2025
Θ. Μπέγκας: Συντονισμός Δήμων-Περιφέρειας  για  αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Μελέτες γίνονται, αναζητούνται πιστώσεις για τα αντιπλημμυρικά στην Ήπειρο

3 Δεκεμβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις