Διεθνές ενδιαφέρον, προβληματισμό και αντιδράσεις, αλλά και αντίλογο για οικονομικά οφέλη και προβολή που θα προκύψουν, συνοδεύουν το «Ελληνικό Φεστιβάλ Φίλων Αμερικανικής Μοτοσυκλέτας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου στην παραλία του Δρεπάνου Ηγουμενίτσας. Πίσω από τη διοργάνωση αυτή βρίσκεται η παγκόσμια συνάντηση της διαβόητης λέσχης μοτοσικλετιστών Hells Angels, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 4.500 συμμετέχοντες από δεκάδες χώρες.
Οι πρώτες αφίξεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων αναμένεται να φτάσει μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από την Ανκόνα της Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον αθηναϊκό Τύπο, περίπου 2.500 μέλη της λέσχης επρόκειτο να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς προς την Ήπειρο, ενώ αρκετοί ακόμη θα μεταβούν στην περιοχή μέσω Θεσσαλονίκης με μισθωμένα οχήματα.
Η μαζική αυτή συγκέντρωση έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας ενισχύεται με επιπλέον δυνάμεις από γειτονικούς νομούς, ενώ στην περιοχή αναμένεται να βρεθούν και στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για την επιτήρηση της διοργάνωσης. Παράλληλα προβλέπονται έλεγχοι στο λιμάνι, στους οδικούς άξονες και στις εισόδους του χώρου φιλοξενίας στο Δρέπανο. Ο Δήμος ανακοίνωσε σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για να μην επηρεαστεί σημαντικά η κίνηση και η ζωή στην πόλη.
Η παρουσία των Hells Angels προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της διεθνούς φήμης της λέσχης. Σε αρκετές χώρες οι αρχές έχουν συνδέσει μέλη της με υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, εκβιασμών και άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος, ενώ το όνομα της οργάνωσης έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο μεγάλων αστυνομικών ερευνών.
Η διοργάνωση δεν περνά απαρατήρητη ούτε σε πολιτικό επίπεδο.
Έντονες αντιδράσεις εξέφρασε η Κ.Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ), η οποία με ανακοίνωσή της ζητά την ακύρωση της διοργάνωσης και κατηγορεί τις τοπικές αρχές ότι επέτρεψαν τη διεξαγωγή μιας συνάντησης που συνδέεται με μια οργάνωση η οποία έχει κατηγορηθεί διεθνώς για εγκληματική δράση. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «εγκληματικές οργανώσεις» και για παραχώρηση του Δρεπάνου σε μια λέσχη με βαρύ ποινικό παρελθόν, ενώ εκφράζονται φόβοι για ζητήματα ασφάλειας και για τον αποκλεισμό των πολιτών από την παραλία.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της διοργάνωσης τονίζουν τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την τοπική αγορά, καθώς χιλιάδες επισκέπτες θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα εστίασης της Ηγουμενίτσας, των Συβότων και της ευρύτερης περιοχής.
Το βέβαιο είναι ότι για τέσσερις ημέρες η Ηγουμενίτσα θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας διοργάνωσης που προκαλεί ταυτόχρονα οικονομικές προσδοκίες, αυξημένα μέτρα ασφαλείας και έντονη δημόσια συζήτηση. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η μεγάλη συγκέντρωση των Hells Angels θα κυλήσει ομαλά ή αν θα επιβεβαιώσει τους φόβους όσων εκφράζουν επιφυλάξεις για την παρουσία της διαβόητης λέσχης στην περιοχή.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας καλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να επιδείξουν την απαραίτητη κατανόηση, να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και να προγραμματίζουν εγκαίρως τις μετακινήσεις τους.














