Τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση του μαύρου αλευρώδους ανέπτυξε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, απαντώντας στην ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Ήπειρος Όλον», Άλκη Παπαχρηστάκη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ψάθας ανέφερε τα παρακατώ:
«Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 όταν κι εντοπίσθηκε στον αστικό ιστό της Άρτας ο Μαύρος Αλευρώδης σε εσπεριδοειδή, τριανταφυλλιές και αμπέλια, ενημερώσαμε το ΥΠΑΑΤ. Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Άρτας και τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του στην πεδιάδα της Άρτας, όπου και καλλιεργούνται δυναμικά 38.000 στρέμματα εσπεριδοειδών, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα σε διάστημα πέντε ετών να έχουμε προσβολή των καλλιεργειών σε πολλές περιοχές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές και άλλων φυτών ξενιστών) και σε ποσοστό που αγγίζει το 40% της καλλιεργούμενης έκτασης.
Στα προσβεβλημένα φυτά εσπεριδοειδών το έντομο δημιουργεί τεράστιες αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, τα φυτά εξασθενούν, δημιουργούνται μελιτώδη εκκρίματα στα φύλλα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που καλύπτει φύλλα και καρπούς καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους.
Επειδή προς το παρόν δεν είναι εφικτή η βιολογική καταπολέμηση του εντόμου, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα για το σκοπό αυτό, σε επαναλαμβανόμενες δόσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το κόστος παραγωγής του προϊόντος.
Συμπερασματικά το κόστος αγοράς των φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση του Μαύρου Αλευρώδη, σε συνδυασμό με το σύνηθες ετήσιο κόστος για την αγορά γεωργικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση άλλων εντομολογικών εχθρών και ασθενειών των εσπεριδοειδών, είναι πολλαπλάσιο συγκριτικά με προηγούμενα έτη».
Επιπλέον η ΔΑΟΚ Άρτας σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά για την αντιμετώπιση του μαύρου αλευρώδη προέβη στις εξής ενέργειες:
1. Όταν το 2016 ο μαύρος αλευρώδης προσέβαλε εσπεριδοειδή στο Ν. Κέρκυρας , ενημέρωσε τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών του νομού Άρτας με Δελτίο Τύπου για όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην διαδοθεί ο εντομολογικός εχθρός καραντίνας στην ΠΕ ΑΡΤΑΣ.
2. Με νέο δελτίο τύπου το έτος 2018, όταν ο μαύρος αλευρώδης παρατηρήθηκε στην Θεσπρωτία, ενημέρωσε τους παραγωγούς και όλους τους εσπεριδοκαλλιεργητές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην διαδοθεί στην περιοχή μας, καθώς και το ΥΠΑΑΤ.
Στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε και το οποίο συνοδευόταν από οδηγίες κι ενημερωτικό υλικό, συστήναμε τα προσβεβλημένα κτήματα, όπως και τα εγκαταλελειμμένα να εκριζωθούνε εντελώς.
3. Ο εντομολογικός εχθρός και παρ’ όλες τις ενέργειές της ΔΑΟΚ Άρτας εντοπίστηκε το έτος 2019 στον αστικό ιστό της Άρτας (Βαλαώρα) σε φυτά εσπεριδοειδών, τριανταφυλλιάς και αμπέλου. Το έτος 2021 εντοπίστηκε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το έτος 2022 στην Αχαΐα και το έτος 2023 στους νομούς Αργολίδας και Αττικής.
4. Ακολούθησαν νέες ενημερώσεις στους παραγωγούς μας και στους φυτωριούχους της περιοχής μας για τα μέτρα περιορισμού της διάδοσής του στις δυναμικές καλλιέργειες εσπεριδοειδών του κάμπου της Άρτας. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του εντόμου με χημικά σκευάσματα ή και μέτρα βιολογικής καταπολέμησής του.
5. Τα χημικά μέσα δυστυχώς δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν ολοκληρωτικά τον μαύρο αλευρώδη, γι αυτό το ΜΦΙ ανάλαβε την βιολογική καταπολέμησή του με αποστολές επιστημόνων αρχικά στην Χαβάη και ύστερα στο Βιετνάμ, Ιαπωνία κλπ.
6. Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συσκέψεις με φορείς της ΠΕ Άρτας (γεωπόνους της ΔΑΟΚ , ιδιώτες γεωπόνους, εκπροσώπους της ΟΑΣΝΑ κλπ.) ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους η Περιφέρεια ζήτησε με έγγραφό της την συνδρομή του ΥΠΑΑΤ προς τους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση του επιπλέουν κόστος που προέκυψε από την αυξημένη χρήση γεωργικών φαρμάκων.
7. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και την ΔΑΟΚ ¨Άρτας φέρνει ωφέλιμα έντομα από το Βιετνάμ που παρασιτούν τον μαύρο αλευρώδη και τα εξαπολύει στον κάμπο της Άρτας (Ιούνιος 2024).
8. Τα πειράματα αξιολόγησης των ωφέλιμων εντόμων για την καταπολέμηση του Μαύρου Αλευρώδη δεν έχουν ολοκληρωθεί».