• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Παραιτήθηκε και ο Γιαννιώτης Χρ. Βίνης

από Συντακτική Ομάδα
2 Μαρτίου 2023
σε Επικαιρότητα
Binis_vinis-750x375
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΣΕ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.  Μετά την παραίτηση Καραμανλή ο οποίος ανακοίνωσε ότι έλαβε την σχετική απόφαση «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων»,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκαν και οι διοικητές του ΟΣΕ, κ. Σπύρου Πατέρα και της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστου Βίνη.

Ο Χρήστος Βίνης κατάγεται από τα Γιάννενα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Οι ευθύνες της ΕΡΓΟΣΕ

Σε ρεπορτάζ της naftemporiki.gr περιγράφονται και οι ευθύνες της ΕΡΓΟΣΕ για τη μη θέση σε λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας που θα είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.

«Εάν λειτουργούσε η σηματοδότηση  στη μοιραία γραμμή, δεν θα είχαμε το τραγικό δυστύχημα με δεκάδες νεκρούς σήμερα»: Η καταγγελία σαφής και διατυπώνεται στην «Ναυτεμπορική» από έναν  Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, ο οποίος είχε εργαστεί επί πολλά χρόνια στην επιτροπή εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS) στην ΕΡΓΟΣΕ. Το σύστημα αυτό καθιστά δυνατή τη διαβίβαση στον μηχανοδηγό πληροφοριών αλλά και τον έλεγχο τήρησης της επιτρεπόμενης ταχύτητας.

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Ναυτεμπορικής», τονίζει ότι ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε πλήρως η σύμβαση για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς,σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας» ( Α.Σ 717) . Η σύμβαση εφαρμόστηκε μόνο στο τμήμα  Τιθορέα – Δομοκός.

Το έργο της ανάταξης των γραμμών συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και από Εθνικούς πόρους. Η σύμβαση 717 έχει άμεση διεπαφή με τη σύμβαση προμήθειας (10005), η οποία αφορά την εγκατάσταση του ETCS (European Control Train System) στα αντίστοιχα τμήματα.

Το σύστημα ETCS αφορά στην αυτόματη προστασία των  συρμών και αποτελείται από δύο υποσυστήματα, το Σύστημα Συρμού και το Σύστημα Γραμμής, τα οποία επιτρέπουν: Πρώτον, τη συνεχή επιτήρηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών.

Δεύτερον, την αυτόματη προστασία έναντι παραβιάσεων ταχύτητας με την εφαρμογή πέδησης λειτουργίας ή πέδησης ανάγκης, καθώς και την αυτόματη ακινητοποίηση του συρμού με πέδηση ανάγκης, σε περίπτωση παραβίασης ερυθρού φωτοσήματος.

Τρίτον, την απεικόνιση των ενδείξεων των φωτοσημάτων στο θάλαμο μηχανοδήγησης με χρήση ηλεκτρονικών μονάδων γραμμής LEU (Lineside Electronic Units) και ραδιοφάρων (Εurobalises).

Στις 22 Ιανουαρίου 2021 το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε την παράταση της διάρκειας του έργου κατά 16 μήνες, καθώς κατά το στάδιο υλοποίησης, όπως ανέφερε η ΕΡΓΟΣΕ, προέκυψαν ανάγκες επιπλέον εργασιών για την ολοκλήρωση του.Οι εργασίες αυτές ανατυπώθηκαν στη νέα σύμβαση, η υπογραφή της οποίας εγκρίθηκε τότε και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ποσό των 13.320.240 ευρώ.Ο αρχικός συμβατικός προϋπολογισμός του έργου είναι 41,3 εκατ. (μετά την έκπτωση) και εκτελείται από την κοινοπραξία ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. – ALSTOM TRANSPORT SA.

Η ολοκλήρωση των έργων θα είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια, ενώ ο χρόνος της διαδρομής στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μειωνόταν σε 3:15 ώρες. -τη συνεχή επιτήρηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης είχε δηλώσει τότε  ότι «στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι η ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας στο συντομότερο δυνατό χρόνο, πάντα όμως με απόλυτη προσήλωση στους όρους αρτιότητας, ποιότητας και ασφάλειας των μεταφορών. Προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και προχωρούμε χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».

Επί 14 μήνες όμως δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα και στις 27 Απριλίου του 2022 ,ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής ETCS, Χρήστος Κατσιούλης, υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή του, στέλνοντας μια επιστολή –καταπέλτη στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ , καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό δίκτυο και κυρίως για τα κενά ασφαλείας όσον αφορά την τέλεση των δρομολογίων.

Ο Χρήστος Κατσιούλης στην επιστολή του που είναι στη διάθεση της «Ναυτεμπορικής» , καταγγέλλει τη μη τήρηση των συμβάσεων για τα βελτιωτικά έργα στην ασφάλεια των σιδηρογραμμών. Τονίζει ότι είχε ενημερώσει τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, εκφράζοντας διαφωνίες για τις ενέργειες του Οργανισμού επί των θεμάτων ανάταξης των γραμμών, αλλά και αμφιβολίες σχετικά με την τεχνική γνώση των αρμοδίων για ζητήματα λειτουργίας εξειδικευμένων συστημάτων.

Ο κ.Κατσιούλης κατήγγειλε  καθυστερήσεις, κακοδιαχείριση συμβάσεων, που αφορούν έργα σηματοδότησης και ασφάλειας των γραμμών και επισήμανε ότι « υφίσταται συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, στο οποίο θα γίνεται «κυκλοφορία τρένων με 200 km/h, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων».

Προηγούμενο άρθρο

Τα Γιάννενα αιμοδοτούν για τα Τέμπη

Επόμενο άρθρο

Αναβάλλει την εκδήλωση ο Σπύρος Ριζόπουλος

Επόμενο άρθρο
Rizopoulos-750x375

Αναβάλλει την εκδήλωση ο Σπύρος Ριζόπουλος

Πρόσφατα νέα

panelladikes

Χωρίς προβλήματα η πρεμιέρα στα ΕΠΑΛ

1 Ιουνίου 2023
antiplimmyrika-erga

Εγκρίθηκαν 10,8 εκ. ευρώ για έργα υδροδότησης

1 Ιουνίου 2023
THEMELIS-SPYROS

Για δες ποιοι μιλάνε

1 Ιουνίου 2023
kounoupia

Μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια

31 Μαΐου 2023
Frenti-Mpeleri-

Την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη ζητάει η ΚΕΔΕ

31 Μαΐου 2023
POLITIKI-PROSTASIA-πολιτική-προστασία

Κινητό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας και στην Ήπειρο

31 Μαΐου 2023

Δημοφιλή

εδρες

Το παράδοξο με τις έδρες στα Γιάννενα

21 Μαΐου 2023
γατσιος-κωστας-συνέντευξη

«Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ως πρωταγωνιστής»

11 Μαΐου 2023
αμυρασ-ηπειροσ

«Στόχος για τα Ιωάννινα περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας»

16 Μαΐου 2023
THEMELIS-SPYROS

Στην τελική ευθεία

17 Μαΐου 2023
κεφαλα 2023

Μ. Κεφάλα: «Μαζί με τους πολίτες κερδίζουμε μικρές και μεγάλες μάχες για τον τόπο μας»

9 Μαΐου 2023
καλπεσ-παραβαν-kalph

Με βήμα ταχύ για νέες εκλογές

24 Μαΐου 2023
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

panelladikes

Χωρίς προβλήματα η πρεμιέρα στα ΕΠΑΛ

1 Ιουνίου 2023
antiplimmyrika-erga

Εγκρίθηκαν 10,8 εκ. ευρώ για έργα υδροδότησης

1 Ιουνίου 2023
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Home 2
  • Home 3
  • Home 4
  • Home 5
  • Home 6
  • Δείγμα σελίδας
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ