“Με σταθερά βήματα προς την πράσινη μετάβαση, ο Λιμένας Ηγουμενίτσας εξελίσσεται σε πρότυπο «green port» για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον των λιμένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθαρή ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη”.
Αυτό τονίζει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι τα σύγχρονα λιμάνια καλούνται να λειτουργούν όχι μόνο ως κόμβοι εμπορίου και μεταφορών, αλλά και ως ενεργοί σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο ΟΛΗΓ επενδύει, όπως σημειώνει, σε καινοτόμες λύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και παραθέτει έργα και παρεμβάσεις που έγιναν ή προγραμματίζονται.
Κάλυψη ενεργειακών αναγκών με φωτοβολταϊκό πάρκο
Κομβικό σημείο αυτής της στρατηγικής αποτελεί το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,5 MW που έχει εγκατασταθεί στα στέγαστρα του λιμένα και έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Η συγκεκριμένη επένδυση επιτρέπει την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών του λιμανιού, σηματοδοτώντας ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία. Με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τις 2.000.000 kWh, ο Ο.Λ.ΗΓ. μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 1000 τόνους ετησίως, ενισχύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική του απόδοση και τη λειτουργική του επάρκεια.
Τροφοδοσία πλοίων για να σβήνουν τις μηχανές
Η πράσινη αυτή ενέργεια λειτουργεί συμπληρωματικά με μια ακόμη κρίσιμη υποδομή: Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας προχωρά στην υλοποίηση του OnShore Power Supply (OPS) ή αλλιώς Cold Ironing μέσω του προγράμματος Alfion – INFRA EU. Πρόκειται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τη στεριά προς τα πλοία κατά τον ελλιμενισμό τους, επιτρέποντάς τους να απενεργοποιούν τις μηχανές τους. Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, ο Λιμένας Ηγουμενίτσας θα μπορεί να τροφοδοτεί τα πλοία με ηλεκτρική ενέργεια επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση των αέριων ρύπων, του θορύβου και της συνολικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας θα καταστήσει το λιμάνι το πρώτο στην Ελλάδα που, εντός του 2027, θα διαθέτει τρεις θέσεις OPS συνολικής ισχύος 6,5 MVA για τον εξηλεκτρισμό πλοίων. Παράλληλα, έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για τέσσερις επιπλέον θέσεις παροχής ισχύος 16 MVA, που θα εξυπηρετούν κρουαζιερόπλοια, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική του λιμένα ως κόμβου βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών.
Υποδομές για μεθανόλη
Παράλληλα, το Master Plan του ΟΛΗΓ εστιάζει και στο μέλλον της ναυτιλίας, με την ανάπτυξη υποδομών που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη χρήση πράσινων καυσίμων, όπως η μεθανόλη. Με δεδομένη τη διεθνή στροφή προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η «future ready» προσέγγιση του λιμανιού διασφαλίζει την ετοιμότητά του να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νέων, πιο καθαρών στόλων ικανοποιώντας τους στόχους EU/2030.
Φωτισμός LED και αντλίες θερμότητας
Ο Ο.Λ.ΗΓ. δεν περιορίζεται μόνο σε μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Μέσα από την ESG στρατηγική του, υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα πρακτικών που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, όπως η καθολική χρήση φωτισμού LED, η αντικατάσταση των λεβήτων των κτηρίων με αντλίες θερμότητας για ψύξη και θέρμανση, η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η σταδιακή ηλεκτροκίνηση του ιδιόκτητου στόλου. Από το 2014 εφαρμόζει πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και παρακολουθεί συστηματικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, διασφαλίζοντας διαφάνεια και συνεχή βελτίωση.














