Η ΧΕΝ Ελλάδος ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος «Αθηνά» – δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Το πρόγραμμα αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη, ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών.
Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασης των νέων γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.
Το πρόγραμμα της ΧΕΝ παρουσίασαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, καλώντας τις ενδιαφερόμενες οικογένειες να δηλώσουν ενδιαφέρον, δύο γυναίκες εκπρόσωποι της ΧΕΝ, τοπικά και κεντρικά, έχοντας στο πλευρό τους τον Περιφερειάρχη Ηπείρου που δήλωσε την ολόθερμη στήριξή του στο εγχείρημα της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων, καθώς και ο ίδιος υπήρξε τρόφιμος στο Τοσίτσειο Ίδρυμα, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου, επομένως όπως δήλωσε, γνωρίζει τα οφέλη αυτών των παροχών.
Ποια είναι η ΧΕΝ
Η πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων Πόπη Στεφανίδη αναφέρθηκε στα ιδεώδη και την ταυτότητα της ΧΕΝ. Η ΧΕΝ είναι μια από τις παλαιότερες, εθελοντικές οργανώσεις γυναικών που μπορεί να ονομάζεται Χριστιανική Ένωση Νεανίδων, ωστόσο δεν είναι θρησκευτική οργάνωση, είναι μια αυτόνομη, αυτοχρηματοδοτούμενη συλλογικότητα και το Χ- στο όνομά της, αφορά ουσιαστικά τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης κτλ. που αποτελούν θεμέλια ζωής και όραμα της ΧΕΝ.
Ως κοινωνική γυναικεία οργάνωση παρεμβαίνει σε όλα τα ζητήματα και μέλος της μπορεί να γίνει οποιαδήποτε γυναίκα, οποιασδήποτε ηλικίας. Η ΧΕΝ απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, προωθεί την ανάπτυξη της γυναίκας χωρίς καμία διάκριση για διαφορές εθνικότητας, καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, οικονομικής επιφάνειας κτλ.
Οι οικονομικοί πόροι της ΧΕΝ προέρχονται από τις συνδρομές μελών της και από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της με δράσεις που γυρίζουν στα μέλη της οργάνωσης, από προγράμματα που αξιοποιεί ένα μη κερδοσκοπικό, κοινωφελές ίδρυμα.
Το πρόγραμμα “Αθηνά”
Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο πολυκέντρο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη, και με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι νέες γυναίκες που θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις αυτές, στηρίζονται για να ξεκινήσουν ή/και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν και εφοδιάζονται για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.
Η Γραμματέας της ΧΕΝ Ελλάδος Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου τόνισε πως το περιβάλλον του πολυκέντρου είναι απολύτως ασφαλές, καθώς φυλάσσεται συνεχώς. Τα στούντιο που διατίθενται στις κοπέλες είναι πλήρως εξοπλισμένα, με επίπλωση, ψυγείο και πρόσβαση σε κοινές κουζίνες, πλυντήρια, ίντερνετ, αναγνωστήρια κτλ. Επίσης, είναι στη διάθεση των κοριτσιών, οι κοινωνικές υπηρεσίες της ΧΕΝ.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης, είναι η ηλεκτρονική αίτηση που παρέχεται στην ιστοσελίδα της ΧΕΝ, έγγραφα που πιστοποιούν κοινωνικά και οικονομικά κίνητρα για την επιλογή μιας κοπέλας. Η επιλογή θα γίνει από την επιτροπή ξενώνα της ΧΕΝ Ελλάδος, η οποία θα συνεδριάσει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και οι κοπέλες που θα επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα διαμονής στον ξενώνα για μέχρι 5 χρόνια.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 21 Ιουλίου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.
Στο σύνδεσμο https://xen.gr/projects/programma-stegasis/ θα βρείτε τη φόρμα υποβολής της αίτησης και πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους όρους και προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε
• Στα Τοπικά Κέντρα της ΧΕΝ (πατήστε εδώ)
• Στη ΧΕΝ Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση stegastiko@xen.gr












