Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Γιάννενα, από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Du Lac. Το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων, το οποίο συμπληρώνει φέτος 105 χρόνια παρουσίας, αναλαμβάνει τη φιλοξενία ενώ το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Μετανάστευση και Ταυτότητα: Κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προεκτάσεις».
Πανεπιστημιακοί, ερευνητές και επιστήμονες θα εξετάσουν το φαινόμενο της μετανάστευσης μέσα από ιστορική, κοινωνική, οικονομική, ανθρωπολογική και πολιτισμική σκοπιά, με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι μετακινήσεις πληθυσμών επηρεάζουν τις σύγχρονες κοινωνίες και τις συλλογικές ταυτότητες.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιείται ανά διετία σε διαφορετική ελληνική πόλη και φέτος αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 400 συνέδρους και συνοδούς από παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η επιλογή των Ιωαννίνων συνδέεται και με την ιστορική σχέση της Ηπείρου με τη μετανάστευση και την ξενιτιά.
Η περιοχή έχει σημαδευτεί διαχρονικά από τη μετακίνηση κατοίκων προς το εξωτερικό, αλλά και από την προσφορά Ηπειρωτών ευεργετών, οι οποίοι άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή.
Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μνημεία, τοπική γαστρονομία και σημεία φυσικού ενδιαφέροντος της Ηπείρου.
Η διοργάνωση αναμένεται να αποτελέσει σημείο συνάντησης για τα παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με επίκεντρο τον διάλογο γύρω από τη μετανάστευση, την ταυτότητα και τον σύγχρονο ελληνισμό.















