Με ψήφους 4-1 το Πειθαρχικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισηγείται προς τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας την επιβολή ποινής αργίας ενός μηνός από τα καθήκοντα του, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και 15 ημερών στην αναπληρώτριά του (αντιπεριφερειάρχη για την περίοδο ελέγχου) Αγνή Νάκου, για παραπτώματα με τα οποία παραπέμφθηκαν με βάση το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) που αφορά το κλειστό ξιφασκίας και τη διάνοιξη δρόμου στο Γράμμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Περιφερειάρχης φέρεται να απαλλάχθηκε για την υπόθεση του Γράμμου και η ποινή της αργίας προτάθηκε να επιβληθεί για δύο πράξεις-αποφάσεις του σε σχέση με το κλειστό της ξιφασκίας.
Η ποινή, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Δρ. Ιωάννη Σάββα, ωστόσο ταυτόχρονα υπάρχει η διαδικασία της αίτησης αναστολής (και αίτησης ακύρωσης) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που είναι στην ευχέρεια των δυο αυτοδιοικητικών να πράξουν.
Νωρίς το βράδυ η Περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσιεύματα επί του θέματος, δηλώνοντας ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την διατύπωση γνώμης από το Πειθαρχικό και θα τοποθετηθεί επί της ουσίας μόλις την λάβει μαζί με την αιτιολογία και συνιστά στα ΜΜΕ να μην …βιάζονται και εν κατακλείδι, εφόσον επιβληθεί ποινή αυτή θα κριθεί στο ΣτΕ στο οποίο προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει. Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει την όλη διαδικασία που ακολουθείται μετά την επιβολή ποινής και την προσφυγή στο ΣτΕ. Από την ανακοίνωση εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Περιφερειάρχης απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για το Γράμμο, ενώ για το κλειστό ξιφασκίας για το οποίο προτείνονται οι ποινές δεν υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά. Επίσης γίνεται προσπάθεια να τρωθεί η αξιοπιστία των ελέγχων της ΕΑΔ ως προς το Γράμμο.
Οι τρεις εφέτες δικαστές και ο υπηρεσιακός παράγοντας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μαζί με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης συνεδρίασαν εκ νέου αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς υπολείπεται η εξέταση του δεύτερου πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έχει να κάνει με τις απευθείας αναθέσεις που φαίνεται να είναι αρκετά πιο σοβαρή από τις δύο πρώτες, με βάση το πόρισμα της ΕΑΔ.
Το σκέλος του πορίσματος της ΕΑΔ που εξετάστηκε στην προ δύο εβδομάδων συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφορούσε τη διάνοιξη του δρόμου στο Γράμμο και την υπόθεση της μεταφοράς στα Γιάννενα του ολυμπιακού κλειστού της ξιφασκίας από το Ελληνικό, για το οποίο φαίνεται ότι προτείνονται οι ποινές.
Το ενδιαφέρον είναι επίσης πως ποινή αργίας 15 ημερών προτείνεται και στην τότε αντιπεριφερειάρχη (και νυν αναπληρώτρια Περιφερειάρχη) Αγνή Νάκου, μιας και υπογραφές της βρίσκονταν επίσης σε κάποιες από τις επιλήψιμες κατά την ΕΑΔ, αποφάσεις της Περιφέρειας για το κλειστό ξιφασκίας από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
Για την ιστορία της απόφασης πάντως, ασχέτως του μεγέθους της, πρέπει να τονίσουμε πως, εφόσον επιβληθεί κι ισχύσει η ποινή, θα είναι η πρώτη φορά στην τεσσάρων και πλέον δεκαετιών αυτοδιοικητική καριέρα του κ. Καχριμάνη που θα πάψει έστω για ένα μήνα να θεωρείται αιρετός και να ασκεί αυτοδιοικητικά καθήκοντα (εξαίρεση η περίοδος πριν την μετάβαση από το Δήμο Μετσόβου στη Νομαρχία).
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
“Σχετικά με δημοσιεύματα oρισμένων τοπικών ΜΜΕ και όχι μόνο, όσον αφορά τη διατύπωση γνώμης του Πειθαρχικού Συμβουλίου επί παραπομπής του Περιφερειάρχη Ηπείρου και της Αναπληρώτριας Περιφερειάρχη, κάνουμε γνωστό ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ουδεμία επίσημη ενημέρωση έχει. Όταν θα λάβει γνώση επί της διατυπωθείσας γνώμης και ιδίως επί της αιτιολογίας της, θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση.
Επί του παρόντος θα προτείναμε σε όσους και όσες βιάστηκαν να προβούν σε «βαρύγδουπες» αναλύσεις εκ του προχείρου, να μην βιάζονται, Γιατί, όπως είναι γνωστό, «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».
Τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) παρέπεμπαν τον Περιφερειάρχη για πολλαπλά πειθαρχικά παραπτώματα «από γεννήσεως κόσμου» για τις παρεμβάσεις στο όρος Γράμμος και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Εάν θεωρηθεί ότι είχαν γίνει δεκτά όλα όσα ανέφεραν τα πορίσματα της ΕΑΔ, προφανώς οι ποινές δεν θα μπορούσαν να είναι αυτές που «ανακοινώνουν» τα δημοσιεύματα.
Αν υποτεθεί λ.χ. ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απηλλάγη πλήρως για όλα τα ‘κακουργήματα’ που του προσήπτε η ΕΑΔ για τον Γράμμο -μέχρι και για υπέρβαση αρμοδιότητας από βαριά αμέλεια, τον παρέπεμπε-, τί (θα) έχουν να πούνε τότε οι «αναλυτές»;
Μήπως στην περίπτωση αυτή τίθενται και ζητήματα επάρκειας, αμεροληψίας, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των Ελεγκτών της ΕΑΔ, ενδεχομένως και σκοπιμότητας; Άλλωστε μόνο για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου δεν ίσχυσε ούτε η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας και τα πορίσματά της κυκλοφόρησαν ως φέιγ – βολάν από συγκεκριμένη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που δεν έχει συμβεί για κανέναν άλλον έλεγχο και για κανέναν άλλον ελεγχόμενο μέχρι τώρα.
Γι’ αυτό συστήνουμε σε όσους και όσες βιάζονται, να κάνουν λίγη υπομονή.
Εφόσον το Πειθαρχικό Συμβούλιο προτείνει την επιβολή πειθαρχικής ποινής και επιβληθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η υπόθεση θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για να μη διαχέονται λανθασμένες εντυπώσεις, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, η προθεσμία της προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης που επιβάλλει την ποινή, ενώ σε περίπτωση κατάθεσης προσφυγής και αναστολής, η ποινή που έχει επιβληθεί δεν εκτελείται εωσότου εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής αναστολών, που αν την αναστείλει και ακυρωθεί η απόφαση, η ποινή παύει να υφίσταται.
Παρά τις αυθαίρετες υποθέσεις και το θόρυβο που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, ένα είναι βέβαιο: Η Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της. Με συνέπεια, ευθύνη και διαφάνεια, συνεχίζει απερίσπαστα το έργο της για την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ζωής των Ηπειρωτών”.














