• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Από τις πυρκαγιές… στις πλημμύρες

από Συντακτική Ομάδα
27 Αυγούστου 2026
σε Επικαιρότητα
plhmmyres
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος  Δήμοι και Περιφέρειες καλούνται εντός του Σεπτεμβρίου να προετοιμαστούν για τον χειμώνα  και να ελέγξουν ρέματα, φρεάτια και αντιπλημμυρικά έργα, να χαρτογραφήσουν τα επικίνδυνα σημεία και να επικαιροποιήσουν τα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών, ώστε να περιοριστούν προβλήματα, κίνδυνοι και ζημιές σε υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις που πέρυσι ήταν πολλές στην Ήπειρο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού  αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027.

Για την Ήπειρο που πέρυσι δοκιμάστηκε από πλημμύρες και κατολισθήσεις οι καλοκαιρινές μπόρες στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και στην πόλη ανέδειξαν τα γνωστά προβλήματα.  Η περσινή εμπειρία με τις μεγάλες καταστροφές (δεκάδες εκατομμύρια το κόστος αποκατάστασης) ιδιαίτερα στα Τζουμέρκα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ηπείρου έχει  χτυπήσει “καμπανάκι” για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και φυσικά, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα που δυστυχώς λείπουν, άλλα μελετώνται και άλλα δεν προγραμματίστηκαν, ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει λάβει ούτε ευρώ για τέτοια έργα παρά τα αιτήματα, δεν υπάρχει θωράκιση των περιοχών που συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με πλημμύρες. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και προετοιμασία για να αποφευχθούν τα περσινά.

Έγγραφο με σαφείς οδηγίες

Το έγγραφο που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 19 Αυγούστου δεν περιορίζεται σε γενικές κατευθύνσεις, αλλά προσδιορίζει συγκεκριμένες ενέργειες και χρονικά ορόσημα για Δήμους και Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα και, κατά συνέπεια, για τους ΟΤΑ της Ηπείρου.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ο καθαρισμός και η συντήρηση των δικτύων ομβρίων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από ρέματα, ο έλεγχος της λειτουργίας των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, η καταγραφή των σημείων υψηλού κινδύνου και η διασφάλιση ότι υπηρεσίες, μηχανήματα και προσωπικό μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται ως μια εφάπαξ διαδικασία πριν από τον χειμώνα. Η Πολιτική Προστασία ζητά οι έλεγχοι και οι καθαρισμοί να επαναλαμβάνονται όπου απαιτείται και μετά από σημαντικά επεισόδια βροχόπτωσης ή καταιγίδων, καθώς φερτά υλικά μπορούν μέσα σε λίγες ώρες να περιορίσουν τη δυνατότητα απορροής των νερών.

Συνεδριάσεις των Συντονιστικών το πρώτο δεκαήμερο

Ο Σεπτέμβριος μετατρέπεται ουσιαστικά σε μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας.

Έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες συνεδριάσεις των αρμόδιων συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας Δήμων και Περιφερειών.

Στο τραπέζι θα πρέπει να μπουν η κατάσταση των υποδομών, οι δυνατότητες των υπηρεσιών, η διαθεσιμότητα μηχανημάτων και προσωπικού, αλλά και ο τρόπος συνεργασίας με την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνεται όταν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Για την Ήπειρο, όπου η μορφολογία του εδάφους, το πυκνό υδρογραφικό δίκτυο και οι έντονες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας, ο έγκαιρος συντονισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Χαρτογράφηση επικίνδυνων σημείων

Μια από τις σημαντικότερες προβλέψεις αφορά τη χαρτογράφηση των περιοχών αυξημένου πλημμυρικού κινδύνου.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών καλούνται να έχουν καταρτίσει κατάλογο με τα σημεία στα οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών προβλημάτων.

Ο κατάλογος δεν θα είναι απλώς περιγραφικός, αλλά θα συνοδεύεται από χαρτογραφική αποτύπωση, ώστε οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας να γνωρίζουν εκ των προτέρων πού θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εάν εκδηλωθεί ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαθέτει ήδη επικαιροποιημένους χάρτες πλημμυρικού κινδύνου, μεταξύ των οποίων και για την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίοι αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Φρεάτια και δίκτυα ομβρίων 

Για τους Δήμους ένα από τα βασικότερα πεδία ευθύνης είναι το δίκτυο απορροής των ομβρίων υδάτων.

Οι οδηγίες προβλέπουν έλεγχο και συντήρηση των φρεατίων υδροσυλλογής, των φρεατίων επίσκεψης, των συνδετήριων αγωγών και των αγωγών ομβρίων, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος υπερχείλισης σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα κυρίως μέσα στους αστικούς ιστούς, όπου ένα φραγμένο φρεάτιο ή ένας αγωγός με μειωμένη παροχετευτικότητα μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορα συσσώρευση υδάτων σε δρόμους και χαμηλά σημεία.

Οι Δήμοι καλούνται επίσης να εξετάσουν την κατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων της αρμοδιότητάς τους και, όπου εντοπίζονται ελλείψεις, να δρομολογήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Σχέδια για οργανωμένη απομάκρυνση

Ένα ακόμη κεφάλαιο της προετοιμασίας αφορά την περίπτωση κατά την οποία τα προληπτικά μέτρα δεν αρκούν και απαιτείται οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμού.

Δήμοι και Περιφέρειες θα πρέπει να διαθέτουν επικαιροποιημένα Ειδικά Σχέδια Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών λόγω πλημμυρικού κινδύνου.

Στον σχεδιασμό πρέπει να είναι γνωστοί εκ των προτέρων οι χώροι προσωρινής συγκέντρωσης ή καταφυγής, οι ασφαλείς διαδρομές, τα διαθέσιμα μέσα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενημερωθούν και θα μετακινηθούν οι πολίτες όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Για ορισμένες μάλιστα κατοικημένες περιοχές που εκτείνονται εκατέρωθεν διοικητικών ορίων μεταξύ όμορων Δήμων ή Περιφερειών προβλέπεται ειδική διαδικασία συντονισμού, με ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του ΕΣΚΕΔΙΚ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Κάθε μήνα τα διαθέσιμα μηχανήματα

Σημαντικό βάρος δίνεται και στην πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα των φορέων.

Οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε μια έκτακτη ανάγκη, καθώς και το Μητρώο Εργοληπτών που μπορούν να συνδράμουν όταν οι ίδιες δυνάμεις δεν επαρκούν.

Παράλληλα, το μητρώο με τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου και τους χειριστές τους θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε μήνα, ώστε σε μια κρίσιμη στιγμή να μην αναζητούνται εκ των υστέρων τα μέσα που απαιτούνται.

Η πρόληψη θα κρίνει την ετοιμότητα

Η νέα οδηγία έρχεται να υπενθυμίσει ότι η αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν ξεκινά την ώρα της καταιγίδας.

Ξεκινά πολύ νωρίτερα, με τον καθαρισμό ενός ρέματος, τον έλεγχο ενός φρεατίου, τη συντήρηση ενός τεχνικού έργου, την καταγραφή ενός επικίνδυνου σημείου και την ύπαρξη ενός σχεδίου που όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν.

Για τους Δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου οι επόμενες εβδομάδες αποτελούν συνεπώς την πρώτη ουσιαστική δοκιμασία πριν από τη νέα χειμερινή περίοδο.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η βασική χαρτογράφηση των κινδύνων και μέχρι τις 20 του μήνα να έχουν διευθετηθεί οι ειδικές περιπτώσεις που απαιτούν διαδημοτικό ή διαπεριφερειακό συντονισμό.

Η πραγματική δοκιμασία, βέβαια, θα έρθει με τις πρώτες ισχυρές βροχές. Τότε θα φανεί κατά πόσο ο σχεδιασμός του Σεπτεμβρίου μεταφράστηκε εγκαίρως σε έργα, καθαρισμούς και πραγματική επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Προηγούμενο άρθρο

Χωρίς μονάδα ψυχιατρικής για παιδιά και εφήβους η Ήπειρος

Επόμενο άρθρο

Μετακινήσεις και “εντέλλεσθε” καταγγέλλει εκ νέου η ΕΙΝΗ

Επόμενο άρθρο
Μετακινήσεις και “εντέλλεσθε” καταγγέλλει εκ νέου η ΕΙΝΗ

Μετακινήσεις και “εντέλλεσθε” καταγγέλλει εκ νέου η ΕΙΝΗ

Πρόσφατα νέα

Από τα μπλόκα στα διόδια ο αγώνας των αγροτών

Μέχρι το τέλος του 2027 η απαλλαγή διοδίων στην Εγνατία

16 Οκτωβρίου 2026
Υπέγραψε ο Γιάκος στον ΠΑΣ και δήλωσε: «Χαρούμενος και συγκινημένος που επιστρέφω στην ομάδα της πόλης μου»!

Υπέγραψε ο Γιάκος στον ΠΑΣ και δήλωσε: «Χαρούμενος και συγκινημένος που επιστρέφω στην ομάδα της πόλης μου»!

16 Οκτωβρίου 2026
 “Ρωμαίος και Ιουλιέττα, από ύλη Ονείρου”  και “Το Μπαλκόνι μας” από το ΔΗΠΕΘΕ

 “Ρωμαίος και Ιουλιέττα, από ύλη Ονείρου”  και “Το Μπαλκόνι μας” από το ΔΗΠΕΘΕ

16 Οκτωβρίου 2026
Αναπτυξιακός Οργανισμός θα γίνει η  ΔΗΑΝΕΤΑΙ

Αναπτυξιακός Οργανισμός θα γίνει η  ΔΗΑΝΕΤΑΙ

16 Οκτωβρίου 2026
168 θέσεις για  πλήρη δυναμικότητα στο… μέλλον για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

168 θέσεις για  πλήρη δυναμικότητα στο… μέλλον για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

16 Οκτωβρίου 2026
Επόμενος στόχος η ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό για το “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”

Επόμενος στόχος η ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό για το “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”

16 Οκτωβρίου 2026

Δημοφιλή

epimelhthrio-επιμελητηριο_ιωαννινων

Αίτημα παράτασης  και προτάσεις για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

21 Σεπτεμβρίου 2026
“Έφυγε” σε ηλικία 69  ετών  ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ευάγγελος Παρασκευαΐδης

“Έφυγε” σε ηλικία 69  ετών  ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ευάγγελος Παρασκευαΐδης

13 Οκτωβρίου 2026
ΠΑΣ Γιάννινα: Κανένας εφησυχασμός στα οικονομικά – Θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές

ΠΑΣ Γιάννινα: Κανένας εφησυχασμός στα οικονομικά – Θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές

13 Οκτωβρίου 2026
Παλάσχας για ΠΑΣ Γιάννινα: «Καταγράψαμε τις ανάγκες,περνάμε σε πράξεις»

Παλάσχας για ΠΑΣ Γιάννινα: «Καταγράψαμε τις ανάγκες,περνάμε σε πράξεις»

18 Σεπτεμβρίου 2026
Ο ΛΕΞ  ολοκληρώνει στα Γιάννενα την καλοκαιρινή περιοδεία

Ο ΛΕΞ  ολοκληρώνει στα Γιάννενα την καλοκαιρινή περιοδεία

17 Σεπτεμβρίου 2026
Ύποπτες για ευλογιά τρεις εκτροφές στη Νέα Σαμψούντα

Ο ορολογικός έλεγχος της ευλογιάς και ο εμβολιασμός…

7 Οκτωβρίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Από τα μπλόκα στα διόδια ο αγώνας των αγροτών

Μέχρι το τέλος του 2027 η απαλλαγή διοδίων στην Εγνατία

16 Οκτωβρίου 2026
Υπέγραψε ο Γιάκος στον ΠΑΣ και δήλωσε: «Χαρούμενος και συγκινημένος που επιστρέφω στην ομάδα της πόλης μου»!

Υπέγραψε ο Γιάκος στον ΠΑΣ και δήλωσε: «Χαρούμενος και συγκινημένος που επιστρέφω στην ομάδα της πόλης μου»!

16 Οκτωβρίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

imunify-bot-check
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ