ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΝΩΛΗΣ
Τις πρώτες 15 ημέρες η πανώλη στα αιγοπρόβατα χτύπησε την Θεσσαλία στους νόμους Τρικάλων και Λάρισας. Αυτή η πρώτη εμπειρία της αντιμετώπισης της νόσου ήταν ο «μπούσουλας» που οι αρχές ακολούθησαν όταν πλέον η πανώλη άρχισε να «χτυπάει» και άλλες περιοχές οι οποίες επί της ουσίας προέκυψαν από την ιχνηλάτηση της Θεσσαλίας.
Τώρα που η Θεσσαλία φαίνεται να τελειώνει από την πανώλη είναι σχεδόν βέβαιο πως ζώα από εκεί διατέθηκαν προς τις περιοχές που χτυπήθηκαν στην συνέχεια από την νόσο. Η Κορινθία που ήταν η επόμενη, έβαλε σε συναγερμό τις αρχές αλλά φαίνεται πως και αυτήν πλέον είναι σε ύφεση. Προφανώς υπήρξε ανησυχία στο υπουργείο όμως με όπλο την διαχείριση στη Θεσσαλία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στην εν λόγω περιοχή.
Τα νέα κρούσματα
Η νόσος πλέον χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας. Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα.
Παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα
Την παράταση των περιοριστικών μέτρων μεταφοράς και σφαγής των ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή 4 Αυγούστου, για μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα αποστείλει επιστολή προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, μέσω της οποίας θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και για να εξετασθούν κάθε δυνατές πρόσθετες λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών για τους κτηνοτρόφους.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση επιπλέον δύο κτηνιατρικών εργαστηρίων, τα οποία θα συμβάλουν στις ταχύτερες αναλύσεις των δειγμάτων PCR.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το έργο της οποίας θα είναι η ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και ο εντοπισμός των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας, ο οποίος έχει ξεκινήσει προανάκριση.
Τέλος, σημείωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινομένων.