• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Πολιτική

Αρκούν τα “χρίσματα”;

από Συντακτική Ομάδα
1 Ιουλίου 2023
σε Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter

ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετά το τέλος των εθνικών εκλογών, που έγιναν σε δύο δόσεις, σειρά παίρνουν με γοργούς ρυθμούς οι αυτοδιοικητικές, μιας και η κατάθεση ψηφοδελτίων πρέπει να γίνει στα τέλη του Αυγούστου.

Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μόνο όσοι έχουν δουλέψει ήδη τις παρατάξεις τους έχουν ελπίδες να παρουσιάσουν ψηφοδέλτια που είναι ικανά να φτάσουν αρχικά στο δεύτερο γύρο και μετέπειτα να κερδίσουν τις εκλογές.

Πόσο ρόλο παίζουν όμως οι κομματικές στηρίξεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών από τον Μάιο κιόλας, αφού η Ν.Δ. έχει καταφέρει να αποτελεί το μοναδικό κόμμα αυτή τη στιγμή που είναι σε κυβερνητική τροχιά, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν δεν έχουν τέτοια ποσοστά που μπορούν να τα κατατάξουν σε αυτή την κατηγορία.

Η απάντηση φυσικά και δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι μάλιστα είναι διαφορετικοί σε κάθε περιοχή.

Τι έγινε στο παρελθόν

Σε ότι αφορά το δήμο Ιωαννιτών πάντως υπάρχουν κάποια δεδομένα που μπορούν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 10 χρόνια κατόρθωσε να γίνει κόμμα εξουσίας, δεν κατάφερε ποτέ να «γειωθεί» με την αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό οι παρατάξεις του στο δήμο Ιωαννιτών έπαιρναν ποσοστά… Συνασπισμού.

Λένε πολλοί ότι η επικράτηση ενός κόμματος στις εθνικές εκλογές αυτόματα σημαίνει και προβάδισμα των παρατάξεων που θα υποστηρίξει στο δήμο Ιωαννιτών.

Κάτι τέτοιο πάντως δε συνέβη στα Γιάννενα το 2019, όταν η Ν.Δ. κέρδιζε τις εθνικές εκλογές αλλά η υποψηφιότητα Καλογιάννη, που στηρίχτηκε επίσημα από τη Ν.Δ., δεν μπήκε ούτε στο δεύτερο γύρο.

Αντίστοιχα το 2015 η υποψηφιότητα Μπέγκα με τον ΣΥΡΙΖΑ στα «ντουζένια» του και τη Ν.Δ. σε χαμηλά για την ίδια ποσοστά, χρειάστηκε και τη συμβολή του «δεξιού» Π. Κολόκα, όσο μικρή ή μεγάλη ήταν αυτή, για να κερδίσει στο δεύτερο γύρο την επίσημη υποψηφιότητα της Ν.Δ., Νίκο Γκόντα.

Οι «δεξιοί»

Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια «μάχη» μεταξύ τριών εν δυνάμει υποψήφιων δημαρχών με «δεξιά» καταβολή. Αυτοί είναι ο Νίκος Γκόντας, η Τατιάνα Καλογιάννη και ο Παντελής Κολόκας. Η συζήτηση που υπάρχει στη γαλάζια μεριά του δήμου είναι κατά πόσο ο Μητσοτάκης θα επιλέξει να επιχειρήσει να ενώσει τους τρεις αυτούς σε μία παράταξη προκείμενου να έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.

Μια πιθανότητα που όμως αυτή τη στιγμή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την τοπική Ν.Δ. να έχει ήδη  «συμβουλέψει» τα κεντρικά να μην ασχοληθούν με το εγχείρημα καθώς μια παρέμβαση εξ Αθηνών μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Έτσι το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει μια τέτοια συνεννόηση, είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολο, διότι τόσο η κ. Καλογιάννη όσο και ο κ. Κολόκας έχουν ήδη εκθέσει ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει επίσημα ως υποψήφιους, ενώ μοιάζει απίθανο από την μεριά της κ. Καλογιάννη να συνταχτεί πίσω από κάποια άλλη υποψηφιότητα.

Πληροφορίες θέλουν να τις έχει γίνει μια τέτοια κρούση με την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» να δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα κατεβάσει δικό της συνδυασμό.

Από την άλλη, ο κ. Κολόκας, έχει βεβαρυμμένο παρελθόν, αφού στις εκλογές του 2015, όταν είχε και τότε προσπαθήσει να δημιουργήσει δική του παράταξη, δεν τα κατάφερε και προσχώρησε σε αυτή του Θωμά Μπέγκα προκειμένου να κερδίσουν τον Νίκο Γκόντα.

Ο τελευταίος μάλιστα θεωρούσε υπεύθυνο για την ήττα του τον κ. Κολόκα με τις σχέσεις τους να ήταν τεταμένες για αρκετό διάστημα.

Σήμερα πάντως φαίνεται ότι έχουν ομαλοποιηθεί και δεν αποκλείεται, αν υπάρξει κάποια συνένωση δυνάμεων, αυτή να γίνει μεταξύ των δύο.

Η κεντροαριστερά

Στο μέτωπο της κεντροαριστεράς, δεν πρέπει να μας ξεγελά το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν ποσοστό κάτω του 30% σε εθνικό επίπεδο.

Στα Γιάννενα η Ν.Δ. πήρε 39% και ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ 36%.

Ποσοστά δηλαδή πολύ κοντά για να θεωρήσει κανείς ότι η Ν.Δ. μπορεί να κάνει περίπατο στο δήμο Ιωαννιτών.

Αν η παράταξη του σημερινού δημάρχου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, κατορθώσει και δημιουργήσει ένα καλό ψηφοδέλτιο, έχοντας ως δεδομένο ότι ο Θωμάς Μπέγκας θα έχει σίγουρα στη διάθεσή του ένα τέτοιο, αφού η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» είναι η μεγαλύτερη παράταξη που υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο με ισχυρές δομές και σχέσεις στην κοινωνία των Ιωαννίνων, τότε το παιχνίδι θα είναι ανοιχτό.

Σημαντικός παράγοντας στις εκλογές των δήμων παίζουν τα πρόσωπα. Υποψήφιοι που στοιχίζονται πίσω από μια παράταξη μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και να προσθέσουν δύναμη στους επικεφαλής τους από χώρους στους οποίους οι ίδιοι δεν κινούνται πολιτικά.

Αυτή είναι μια ακόμα παράμετρος που δεν πρέπει να προσπερνάμε με ευκολία όταν ακούμε σενάρια για εύκολη επικράτηση υποψηφίων.

Ας είμαστε υπομονετικοί, να δούμε τα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων και τότε θα μπορέσουμε να κρίνουμε καλύτερα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Προηγούμενο άρθρο

Ήταν αναμενόμενη

Επόμενο άρθρο

“Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου

Επόμενο άρθρο

“Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου

Πρόσφατα νέα

«Κτίρια που διηγούνται» στους Νεγάδες

«Κτίρια που διηγούνται» στους Νεγάδες

27 Ιουλίου 2026
Προτάσεις από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στη  ΔΥΠΑ

Προτάσεις από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στη  ΔΥΠΑ

27 Ιουλίου 2026
Σήμερα τα εγκαίνια στον Ε65 του βόρειου τμήματος μέχρι Εγνατία

Στ. Καλογιάννης: Ήττα για την Ήπειρο η σύνδεση του Ε65 με Εγνατία στα Γρεβενά

27 Ιουλίου 2026
 Χαλαροί ρυθμοί για φοιτητική κατοικία

 Χαλαροί ρυθμοί για φοιτητική κατοικία

27 Ιουλίου 2026
H αρχή της επόμενης μέρας του ΠΑΣ Γιάννινα

Απασχόλησε εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο ο ΠΑΣ Γιάννινα, θετικός ο δήμαρχος για διαρκείας και άλλες δράσεις

24 Ιουλίου 2026
Αρσέν Λουπέν: Το μυστήριο της Κούφιας Βελόνας – Ο ηθοποιός Γιώργος Λιάκος μιλά για τη δύναμη να αλλάζεις τον κόσμο

Αρσέν Λουπέν: Το μυστήριο της Κούφιας Βελόνας – Ο ηθοποιός Γιώργος Λιάκος μιλά για τη δύναμη να αλλάζεις τον κόσμο

24 Ιουλίου 2026

Δημοφιλή

9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

26 Ιουνίου 2026
Ο Καλαμάρης παίρνει θέσεις, αλλά τον ΠΑΣ Γιάννινα ακόμα…

Ο Καλαμάρης παίρνει θέσεις, αλλά τον ΠΑΣ Γιάννινα ακόμα…

29 Ιουνίου 2026
Μπροστά σε νέες προκλήσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα

Μπροστά σε νέες προκλήσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα

3 Ιουλίου 2026
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Hλεκτρονική πώληση εισιτηρίων διαρκείας

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Hλεκτρονική πώληση εισιτηρίων διαρκείας

16 Ιουλίου 2026
zosimades-genikh-

Κλείστηκαν τα πρώτα φιλικά του ΠΑΣ Γιάννινα

7 Ιουλίου 2026
vaseis-panelladikes_vathmologies

Οι βάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

26 Ιουλίου 2024
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

«Κτίρια που διηγούνται» στους Νεγάδες

«Κτίρια που διηγούνται» στους Νεγάδες

27 Ιουλίου 2026
Προτάσεις από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στη  ΔΥΠΑ

Προτάσεις από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στη  ΔΥΠΑ

27 Ιουλίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ