• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Επαγρύπνηση και ετοιμότητα

από Συντακτική Ομάδα
23 Μαρτίου 2026
σε Επικαιρότητα
Επαγρύπνηση και ετοιμότητα
Share on FacebookShare on Twitter

Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα,  για παν ενδεχόμενο, έχει τεθεί η Ήπειρος μετά τους τρεις διαδοχικούς σεισμούς με μέγεθος 4.6 και 4,7 Ρίχτερ μέσα σε 35 λεπτά το πρωί της Παρασκευής με τους σεισμολόγους να είναι επιφυλακτικοί και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου μετά τον αρχικό μεγάλο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στις 8 Μαρτίου με επίκεντρο τη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας από όπου προήλθαν και οι χθεσινές ανησυχητικές δονήσεις. Μετά τα 4,6 Ρίχτερ ακολούθησε  και νέος  μεγέθους 4,7 βαθμών σύμφωνα  με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Λόγω του  μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στα Γιάννενα, όπου προληπτικά  οι μαθητές αποχώρησαν από τα  σχολεία των Ιωαννίνων, αφού αρχικά βγήκαν στις αυλές, ενώ εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο. Ο Δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή του συνιστά ψυχραιμία και δηλώνει ετοιμότητα για τη συνέχεια, δίνοντας οδηγίες προ τους πολίτες.

Οι τρεις διαδοχικοί σεισμοί  επανέφεραν την ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Καρακώστα να επιχειρεί μια ψύχραιμη αποτίμηση των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον προς το παρόν, δεν προκύπτουν ενδείξεις κλιμάκωσης του φαινομένου. Ωστόσο, η επαναδιέγερση όπως είπε χαρακτηριστικά, του σεισμικού φαινομένου κρατά σε επιφυλακή τους επιστήμονες, με τα δεδομένα να παρακολουθούνται στενά.

Μιλώντας στο μεσημεριανό μαγκαζίνο της ΒΗΜΑ Τηλεόραση  ο Βασίλης Καρακώστας ανέφερε ότι «τρεις σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ, δύο μέσα στον ίδιο σεισμογόνο χώρο και ο ένας πιο δυτικά, αλλά σε τέτοιο χώρο που δεν μας δίνει κάποια ένδειξη ότι μπορεί να επεκταθεί». Όπως εξήγησε, αν η δραστηριότητα μετατοπιζόταν «βόρεια ή νότια θα είχαμε την ανησυχία», ενώ «στα δυτικά δεν δείχνει ότι μπορεί να γίνει μεγάλωμα του χώρου που γίνονται οι σεισμοί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυτικότερη αυτή μετατόπιση δεν δίνει ένδειξη επέκτασης της σεισμικής ζώνης. 

Ο κ. Καρακώστας σημείωσε ότι, παρότι παρατηρείται επαναδιέγερση της σεισμικής δραστηριότητας, κάτι που δεν είναι το πλέον συνηθισμένο, αυτό δεν βρίσκεται εκτός μιας φυσιολογικής εξέλιξης. Όπως είπε, το γεγονός ότι η δραστηριότητα παραμένει χωρικά στον αρχικό χώρο του μεγάλου σεισμού αποτελεί αισιόδοξο στοιχείο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός, αλλά ούτε και να υποστηρίξει το αντίθετο. Πολύ περισσότερο, τόνισε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί πως θα εκδηλωθεί ισχυρότερος σεισμός, υπογραμμίζοντας ότι τα δεδομένα στην περιοχή δεν έχουν αλλάξει σημαντικά.

Αναφερόμενος γενικότερα στην επιστημονική προσέγγιση, υπογράμμισε ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν. Όπως είπε, οι επιστήμονες εκτιμούν τα δεδομένα με συγκεκριμένες μεθόδους, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να πουν με βεβαιότητα αν θα γίνει ή δεν θα γίνει σεισμός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, μέχρι και χθες τα δεδομένα που υπήρχαν ήταν τα πλέον κλασικά και γι’ αυτό δεν είχε διατυπωθεί ανησυχία. Ωστόσο, τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην ανάγνωση των στοιχείων, καθώς παρατηρείται αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, η οποία όμως εξακολουθεί να παραμένει στον ίδιο χώρο.

Ο Βασίλης Καρακώστας υπενθύμισε ακόμη ότι υπάρχει προϊστορία στην περιοχή, χωρίς πολύ μεγάλους σεισμούς. Αναφέρθηκε μάλιστα στο σεισμό του 2016 σε κοντινή περιοχή, ο οποίος είχε ταλαιπωρήσει για καιρό τους κατοίκους των Ιωαννίνων. Όπως εξήγησε, η σεισμική ζώνη στην οποία εντοπίζονται οι περισσότερες δονήσεις έχει διεύθυνση βορρά-νότου και μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων. Μέσα σε αυτό το μήκος εντοπίζονται όλοι σχεδόν οι σεισμοί, με εξαίρεση εκείνον που σημειώθηκε σήμερα λίγο δυτικότερα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας οι χθεσινοί σεισμοί αποτελούν μέρος μιας ακολουθίας και έντονης δραστηριότητας που καταγράφουν οι σεισμογράφοι και πρώτη εκτίμηση είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για ώρες ίσως και για μέρες και θα έχει και εξάρσεις και υφέσεις.

Μία από αυτές τις δονήσεις καταγράφηκε με επίκεντρο πιο δυτικά από το συνηθισμένο που έδωσε τους περισσότερους μικρούς σεισμούς τις τελευταίες μέρες, μετά το μεγάλο γεγονός της 8ης Μαρτίου.

Ούτε ασφαλές είναι να συνδεθεί πρόωρα η τωρινή ακολουθία των σεισμικών δονήσεων με το μεγάλο σεισμό της 8ης Μαρτίου, είπε ο κ. Λέκκας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ήπειρο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες δονήσεις δεν εμπνέουν ανησυχία.

Μιλώντας στο Action, ο κ. Γκανάς εξήγησε ότι ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή των ορέων Κούρεντα  και εντάσσεται σε μια ευρύτερη σεισμική ακολουθία που συνδέεται με τον σεισμό της 8ης Μαρτίου.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξουν εκατοντάδες μετασεισμοί», καλώντας ωστόσο τους πολίτες των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας να επιδείξουν υπομονή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τις περιοχές που επηρεάζονται, καθώς «η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί δεν δίνει μεγάλους σεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ».

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα, ενώ οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Σεπλαισιο μέσα στο κέιμενο

Δήμος Ιωαννιτών: Ψυχραιμία και ετοιμότητα

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με αφορμή τα πρόσφατα σεισμικά φαινόμενα που καταγράφονται στην περιοχή, καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία, τονίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού.

Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο προληπτικών ενεργειών και προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα, αποφασίζονται τα εξής:

  • Οι σχολικές αυλές του Δήμου θα παραμείνουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από σήμερα έως και την Κυριακή, ώστε να είναι διαθέσιμοι ασφαλείς ανοιχτοί χώροι για τους πολίτες.
  • Για καθαρά προληπτικούς λόγους και λόγω της παρουσίας μικρών παιδιών, δεν θα λειτουργήσουν έως και την Κυριακή το Δημοτικό Ωδείο, η Σχολή Χορού και τα ΚΔΑΠ.
  • Το Σπήλαιο Περάματος θα παραμείνει επίσης κλειστό έως και την Κυριακή, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να περιοριστούν φαινόμενα πανικού.

Ο Δήμος Ιωαννιτών υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω μέτρα λαμβάνονται αποκλειστικά για προληπτικούς λόγους και με γνώμονα την ασφάλεια όλων.

Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες, σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιοδήποτε ζήτημα ή ζημιά, να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο 26513 61293 και στο civilprotection@ioannina.gr

Ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει σε διαρκή επιφυλακή και θα ενημερώνει τους πολίτες για κάθε εξέλιξη.

Π. Μπούρχας

Προηγούμενο άρθρο

Ο Δήμος αναμένει χρηματοδότηση για αθλητικές υποδομές και παιδικές χαρές

Επόμενο άρθρο

Εύκολη η ίδρυση, δύσκολη η στέγαση

Επόμενο άρθρο
Εύκολη η ίδρυση, δύσκολη η στέγαση

Εύκολη η ίδρυση, δύσκολη η στέγαση

Πρόσφατα νέα

Ανοιχτή επιστολή Καλαμάρη στους φιλάθλους: «Σε 15 μέρες θα έχω πλήρη εικόνα των οικονομικών»

Ανοιχτή επιστολή Καλαμάρη στους φιλάθλους: «Σε 15 μέρες θα έχω πλήρη εικόνα των οικονομικών»

22 Μαΐου 2026
Ελένη & η Σουζάνα Βουγιουκλή για δυο μουσικές  βραδιές και σεμινάριο φωνητικής

Ελένη & η Σουζάνα Βουγιουκλή για δυο μουσικές  βραδιές και σεμινάριο φωνητικής

22 Μαΐου 2026
“Η Μητέρα του Σκύλου – Μέρος Δεύτερο”

“Η Μητέρα του Σκύλου – Μέρος Δεύτερο”

22 Μαΐου 2026
Η  “Περιφέρεια” του Γ. Σουρή  “Σκηνή 125”

Η  “Περιφέρεια” του Γ. Σουρή  “Σκηνή 125”

22 Μαΐου 2026
“Η Γκόλφω τα λέει αlλιώς”, μια συναυλιακή  rock κωμωδία

“Η Γκόλφω τα λέει αlλιώς”, μια συναυλιακή  rock κωμωδία

22 Μαΐου 2026
Σκηνικό  ταινίας του Bollywood τα Γιάννενα

 Ήπειρος : «Χρυσή ευκαιρία» για μακροπρόθεσμο άνοιγμα στην αγορά της Ινδίας

22 Μαΐου 2026

Δημοφιλή

Νίκη επί της Καβάλας για τη φανέλα και το γόητρο!

Τέλος εποχής την Κυριακή για τον ΠΑΣ Γιάννινα με ελπίδα να ξεκινήσει νέα

24 Απριλίου 2026
ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν σκοράρει, δεν κερδίζει, δεν μένει στην SL2…

Ερασιτεχνικό σωματείο από σήμερα ο ΠΑΣ …

30 Απριλίου 2026
ΠΑΣ Γιάννινα: Ψηλά το κεφάλι και θα επιστρέψει ξανά

ΠΑΣ Γιάννινα: Ψηλά το κεφάλι και θα επιστρέψει ξανά

28 Απριλίου 2026
Ο επιχειρηματίας Ιωακείμ Καλαμάρης έδειξε ενδιαφέρον για τον ΠΑΣ Γιάννινα!

Ο επιχειρηματίας Ιωακείμ Καλαμάρης έδειξε ενδιαφέρον για τον ΠΑΣ Γιάννινα!

20 Μαΐου 2026
Περιμένοντας τις κινήσεις Σιόντη ή Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα

Περιμένοντας τις κινήσεις Σιόντη ή Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα

18 Μαΐου 2026
Γιαπλές: «Μεγάλο μερίδιο επιτυχίας αξίζει στον κ. Μιχελάκο»

Γιαπλές: «Μεγάλο μερίδιο επιτυχίας αξίζει στον κ. Μιχελάκο»

4 Μαΐου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ανοιχτή επιστολή Καλαμάρη στους φιλάθλους: «Σε 15 μέρες θα έχω πλήρη εικόνα των οικονομικών»

Ανοιχτή επιστολή Καλαμάρη στους φιλάθλους: «Σε 15 μέρες θα έχω πλήρη εικόνα των οικονομικών»

22 Μαΐου 2026
Ελένη & η Σουζάνα Βουγιουκλή για δυο μουσικές  βραδιές και σεμινάριο φωνητικής

Ελένη & η Σουζάνα Βουγιουκλή για δυο μουσικές  βραδιές και σεμινάριο φωνητικής

22 Μαΐου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ