• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Συνεχίζουν με ιδιώτη και βλέπουμε…

από Συντακτική Ομάδα
31 Ιουλίου 2023
σε Επικαιρότητα
sma-aporrimmatofora
Share on FacebookShare on Twitter

ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΜΑ

Αλ. Θεμελής

Διαγωνισμό για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Ηπείρου και για τη μεταφορά του υπολείμματος, διάρκειας ενός χρόνου, με κόστος 8.682.746,36 ευρώ προχωρά ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η απόφαση του ΔΣ μετά από μια αναβολή, λογω έλλειψης απαρτίας την προηγούμενη Τρίτη, ελήφθη με την αρνητική ψήφο των Δημάρχων Σουλίου και Πάργας, ωστόσο για μία ακόμα φορά τη συνεδρίαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου στιγμάτισε η μεγάλη απουσία μελών του ΔΣ, χαρακτηριστικότερη των οποίων ήταν η απουσία όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών.

Βασικό κομμάτι της απόφασης είναι η βούληση της απερχόμενης διοίκησης του ΦΟΔΣΑ να τρέξει όσο δυνατόν πιο γρήγορα, τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού, ώστε οι ΣΜΑ να λειτουργούν μελλοντικά με ίδια μέσα και χωρίς τη δημοπράτηση της υπηρεσίας για να εκτελείται από εργολάβους.

Το θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν εγγεγραμμένο ως “Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου»» με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.

Η συζήτηση

Ο Νίκος Καλαντζής, πρόεδρος του ΔΣ του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αναφέρθηκε στο υφιστάμενο καθεστώς της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ, από τους οποίους δε λειτουργούν αυτός των Ιωαννίνων και ο ΣΜΑ της Πρέβεζας που είναι υπό κατασκευή.

Η δημοπράτηση της υπηρεσίας λειτουργίας των ΣΜΑ αφορά το μεταβατικό στάδιο από τη λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας έως το επόμενο βήμα που θα είναι ουσιαστικά θέμα απόφασης της επόμενης διοίκησης του ΦΟΔΣΑ που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, πλην της μεταφοράς του υπολείμματος απο τη ΜΕΑ στους ΧΥΤ, σήμερα γίνεται με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου και με τις εν ισχυεί τριμερείς προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και το ΦΟΔΣΑ. Οι Δήμοι έχουν διαθέσει προσωπικό, τα έξοδα για καύσιμα καλύπτονται από την Περιφέρεια Ηπείρου, τα διόδια πληρώνονται από τους Δήμους και ο ανάδοχος του εξοπλισμού υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας και κάνει τις απαιτούμενες συντηρήσεις.

“Η λειτουργία των ΣΜΑ δεν πρέπει επ’ουδενί να διακοπεί, έχουμε εξαρτηθεί από τους ΣΜΑ και έχουν μπει στη ζωή μας οι ΣΜΑ και δε θέλουμε να σταματήσουν” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής.

Ο κ. Καλαντζής εξέφρασε τη βούληση της παρούσας διοίκησης του ΦΟΔΣΑ να προσλάβει προσωπικό ώστε να γίνεται η λειτουργία των ΣΜΑ με ίδια μέσα, ωστόσο πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, αφού απαιτείται έγκριση από τα Υπουργεία Εσωτερικών και περιβάλλοντος και από τη ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων. Απαιτείται επίσης, να παραδοθούν στο ΦΟΔΣΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου εγκαταστάσεις και εξοπλισμός κατά κυριότητα. Η πρόσληψη προσωπικού δε φαίνεται να είναι δυνατή για τους επόμενους μήνες, τόνισε ο κ. Καλαντζής, υποστηρίζοντας την ανάγκη κάλυψης αυτού του μεταβατικού χρόνου από τον ιδιώτη.

Δεν ιδιωτικοποιούμε τα απορρίμματα,” τόνισε ο κ. Καλαντζής υποστηρίζοντας πως είναι διαγωνισμός παροχής υπηρεσίας σε ασφυκτικούς και κρίσιμους χρόνους που γίνεται για τις υπηρεσίες καθαριότητας όλων των Δήμων ώστε να μη διακοπεί η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ.

Ο Δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης μεταφέροντας και τις απόψεις του Δημάρχου Πάργας Ν. Ζαχαριά εξέφρασε επιφυλάξεις για το κόστος που θα προκαλέσει η ανάθεση της λειτουργίας των ΣΜΑ σε ιδιώτη, ενώ ο εκπρόσωπος του Δήμου Πρέβεζας υπερψήφισε την εισήγηση, παραπονούμενος για την καθυστέρηση στην κατασκευή του ΣΜΑ Πρέβεζας. Η διαβεβαίωση της υπηρεσίας του ΦΟΔΣΑ ήταν πως ως τις αρχές του Σεπτέμβρη και ο συγκεκριμένος ΣΜΑ θα αρχίσει να λειτουργεί.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας επανέλαβε πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αντικείμενο που δεν περιμένει και πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Πολιτική θέση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των ΣΜΑ, τόνισε. Ο κ. Μπέγκας δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την αποχή πολλών μελών του ΔΣ από συνεδρίαση, μιλώντας για εκκωφαντική απουσία των εκπροσώπων της διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Εν τω μεταξύ ομόφωνα το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ενέκρινε το πρώτο πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάθεση της Υπηρεσίας συλλογής, μεταφοράς και απόθεσης του υπολείμματος, στο διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ. Μία εταιρεία κόβεται και προχωρά στην επόμενη φάση του διαγωνισμού η ENACT.

8,6 εκ. ευρώ το κόστος

Σύμφωνα με την εισήγηση το κόστος για τη λειτουργία των ΣΜΑ από ιδιώτη θα φτάσει στα 8.682.746,36 € για ένα έτος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση της σύμβασης για ένα ακόμα χρόνο.

Η αναγκαιότητα λειτουργίας των ΣΜΑ έγκειται στο γεγονός ότι από τον Μάρτιο 2023 έχει ξεκινήσει η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ μέσω επιμέρους προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ των εξυπηρετούμενων Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΑΣΔΣΑ με αυτή τη δοκιμαστική περίοδο να ολοκληρώνεται σταδιακά για κάθε ΣΜΑ μέσα στους επόμενους μήνες.

Καθίσταται λοιπόν αναγκαιότητα και προκειμένου να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των ΣΜΑ να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου.

Η συνολική διάρκεια των ζητούμενων Υπηρεσιών από τον ανάδοχο είναι για ένα (1) έτος με προαίρεση για άλλο ένα (1) έτος, σύμφωνα με την μελέτη και το σχέδιο διακήρυξης που συνέταξε η υπηρεσία.

Η συνολική μεταφερόμενη ποσότητα ΑΣΑ μέσω μεταφόρτωσης ανέρχεται σε περίπου 103.000 tn/έτος ΑΣΑ από τους ΣΜΑ προς τη ΜΕΑ καθώς και 40.144,06 τόνους/έτος μεταφορά παραγόμενου υπολείμματος από τη ΜΕΑ Ηπείρου προς τους ΧΥΤ.

Ο πάροχος των υπηρεσιών θα πρέπει να παρέχει τα απαιτούμενο προσωπικό (οδηγοί, προσωπικό λειτουργίας των ΣΜΑ, διοικητικό – επιστημονικό προσωπικό) ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχει επιπλέον κινητό εξοπλισμό: 9 οχήματα και 15 containers

Ο Ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για την συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του σταθερού και κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού των ΣΜΑ (σταθερές πρέσες απορριμμάτων, χοάνες απόρριψης απορριμμάτων, αποσπώμενοι απορριμματοδέκτες (CONTAINER) κλειστού τύπου, οχήματα αντικατάστασης/ μεταφοράς CONTAINER, γεφυροπλάστιγγες με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, προκατασκευασμένοι οικίσκοι μεταλλικές ράμπες) καθώς και για την αντιμετώπιση τεχνικών βλαβών και έκτακτων περιστατικών, μεριμνώντας έγκαιρα προκειμένου να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα παροχής των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο Ανάδοχος θα πρέπει, να διαθέτει συνεργείο κατάλληλο για τις επισκευές και συντηρήσεις που απαιτούνται στα πλαίσια της τεχνικής υποστήριξης του εξοπλισμού μεταφόρτωσης της δημοπρατούμενης σύμβασης.

Στις υποχρεώσεις του αναδόχου συμπεριλαμβάνεται και η αρμοδιότητα για την επιτήρηση, την συνήθη προγραμματισμένη συντήρηση και τις επισκευές του σταθερού και κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού των ΣΜΑ σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, με δαπάνες που θα βαρύνουν τον ανάδοχο όσον αφορά την εργασία, τα αναλώσιμα υλικά και τα ανταλλακτικά.

Προηγούμενο άρθρο

Τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία, στο ύψος της γέφυρας Κρυσταλλοπηγής

Επόμενο άρθρο

Απέχουν οι «Ορίζοντες» από το Περιφερειακό λόγω Πότση

Επόμενο άρθρο

Απέχουν οι «Ορίζοντες» από το Περιφερειακό λόγω Πότση

Πρόσφατα νέα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάζει τις νέες εμφανίσεις του στους «Ζωσιμάδες»

Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάζει τις νέες εμφανίσεις του στους «Ζωσιμάδες»

29 Ιουλίου 2026
«Αναζητώντας… τα μονοπάτια του Αράχθου» στη Δαφνούλα

«Αναζητώντας… τα μονοπάτια του Αράχθου» στη Δαφνούλα

29 Ιουλίου 2026
Έκκληση του δήμου στους επαγγελματίες: Να μην σέρνονται οι σακούλες απορριμμάτων στα πεζοδρόμια

Έκκληση του δήμου στους επαγγελματίες: Να μην σέρνονται οι σακούλες απορριμμάτων στα πεζοδρόμια

29 Ιουλίου 2026
Επιστρέφει το “Ioannina Open Air Film Festival”

Επιστρέφει το “Ioannina Open Air Film Festival”

29 Ιουλίου 2026
Αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων  σε πέντε Κοινότητες, μέσω Leader

Αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων  σε πέντε Κοινότητες, μέσω Leader

29 Ιουλίου 2026
«Πιστρόφια 2026 »  1 Αυγούστου στη Μονή Βελλάς

«Πιστρόφια 2026 »  1 Αυγούστου στη Μονή Βελλάς

29 Ιουλίου 2026

Δημοφιλή

Σήμερα τα εγκαίνια στον Ε65 του βόρειου τμήματος μέχρι Εγνατία

Στ. Καλογιάννης: Ήττα για την Ήπειρο η σύνδεση του Ε65 με Εγνατία στα Γρεβενά

27 Ιουλίου 2026
Ο Καλαμάρης παίρνει θέσεις, αλλά τον ΠΑΣ Γιάννινα ακόμα…

Ο Καλαμάρης παίρνει θέσεις, αλλά τον ΠΑΣ Γιάννινα ακόμα…

29 Ιουνίου 2026
9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

26 Ιουνίου 2026
Μπροστά σε νέες προκλήσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα

Μπροστά σε νέες προκλήσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα

3 Ιουλίου 2026
Έκλεισε και ανακοινώνει Σιατραβάνη, Μπελεβώνη και Μελιόπουλο ο ΠΑΣ!

Έκλεισε και ανακοινώνει Σιατραβάνη, Μπελεβώνη και Μελιόπουλο ο ΠΑΣ!

28 Ιουλίου 2026
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Hλεκτρονική πώληση εισιτηρίων διαρκείας

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Hλεκτρονική πώληση εισιτηρίων διαρκείας

16 Ιουλίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάζει τις νέες εμφανίσεις του στους «Ζωσιμάδες»

Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάζει τις νέες εμφανίσεις του στους «Ζωσιμάδες»

29 Ιουλίου 2026
«Αναζητώντας… τα μονοπάτια του Αράχθου» στη Δαφνούλα

«Αναζητώντας… τα μονοπάτια του Αράχθου» στη Δαφνούλα

29 Ιουλίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ