Στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης παρουσιάζεται την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου και μετάφραση Παντελή Μπουκάλα.
Η παράσταση της ομάδας “Σημείο Μηδέν” παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, ενταγμένη στο “Θερινό Μαντείο 2026”.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Μυρτώ Ροζάκη ως Ιφιγένεια, ο Νίκος Ντάσης ως Αγαμέμνων και η Έλλη Ιγγλίζ ως Κλυταιμνήστρα. Στη διανομή συμμετέχουν ακόμη η Άννα Κόπακα, ο Γιάννης Σανιδάς και ο Νίκος Ψυλάκης.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Σάββα Στρούμπου τοποθετεί στο κέντρο το τραγικό βίωμα του πολέμου και την κατάρρευση ενός κόσμου που βαδίζει προς τη σύγκρουση.
Η θυσία της Ιφιγένειας αντιμετωπίζεται μέσα από το ερώτημα για το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά όταν η εξουσία, ο πόλεμος και η βία υπερισχύουν κάθε άλλης αξίας.
«Πόσες Ιφιγένειες θα χρειαστεί να θυσιαστούν (…) ώστε η χειμαζόμενη ανθρωπότητα να πάψει να βλέπει τον εαυτό της στον σπασμένο καθρέφτη των αιματηρών πεδίων των μαχών;», σημειώνει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης.
Η ανάγνωση του έργου επιχειρεί να συνδέσει τον κόσμο του Ευριπίδη, ο οποίος βρίσκεται στο τέλος μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής, με τις σύγχρονες κοινωνίες και τις πολεμικές συγκρούσεις.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κατερίνας Παπαγεωργίου, η μουσική του Ζήση Σέγκλια και οι φωτισμοί του Κώστα Μπεθάνη.
Σύμβουλος δραματουργίας είναι η Ιωάννα Ρεμεδιάκη και σύμβουλος θεατρολόγος η Μαρία Σικιτάνο.
Η παράσταση (διάρκεια 90 λεπτά) πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου είναι 15 ευρώ, ενώ το μειωμένο κοστίζει 10 ευρώ και αφορά φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνοδούς ΑμεΑ, άτομα άνω των 65 ετών και μέλη ΟΛΜΕ – ΔΟΕ.
Εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά, https://www.ticketservices.gr/event/ifigeneia-i-en-avlidi-tou-evripidi-periodeia/?lang=el , καθώς και στο ταμείο του θεάτρου πριν από την έναρξη της παράστασης.














