Την επανεκκίνηση των εργασιών για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στον Δήμο Ιωαννιτών, με ενισχυμένη εποπτεία από τις δημοτικές υπηρεσίες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης σε ένα χρόνο, ενέκρινε χθες με απόφαση κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Κώστα Γκόγκου, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας Fiber2all.
Η συζήτηση ήταν έντονη και δεν έλειψε η κριτική από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ τέθηκε και θέμα αναβολής λήψης απόφασης για να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διαμόρφωνε πλαίσιο για τις αποκαταστάσεις που είναι το μείζον. Εν τέλει η Δημοτική Αρχή επέμεινε στην εισήγησή της και με τη νέα απόφαση ανακαλείται η προηγούμενη για την αναστολή των εργασιών, καθώς η εταιρεία Fiber2all προχώρησε στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί σε προηγούμενες παρεμβάσεις και κατέθεσε επίσημο υπόμνημα, συνοδευόμενο από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση του έργου.
Ο Αντιδήμαρχος Έργων επισήμανε ότι η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λειτούργησε ως ουσιαστικός μοχλός πίεσης προς την εταιρεία, προκειμένου να διορθωθούν οι κακοτεχνίες, να επιταχυνθούν οι αποκαταστάσεις και να βελτιωθεί συνολικά η εικόνα των παρεμβάσεων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Τόνισε, επίσης, ότι η επανεκκίνηση των εργασιών θα συνοδεύεται από αυστηρότερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα και την ταχύτητα των αποκαταστάσεων.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Γιογλή επισήμανε ότι, με βάση τον νόμο 3431/2006, ο ανάδοχος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να προχωρήσει σε εργασίες ακόμη και χωρίς τις άδειες διέλευσης, αν και οι συγκεκριμένες εταιρείες εξακολουθούν να τις ζητούν από τον Δήμο.
Κατά την ψηφοφορία, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Γιάννης Αϊβατίδης απείχαν, ενώ ο Παντελής Κολόκας ψήφισε θετικά, διατυπώνοντας επιφυλάξεις.
Η πορεία των εργασιών και η εταιρεία
Ο αντιδήμαρχος Έργων Κώστας Γκόγκος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% του σχεδιαζόμενου δικτύου, συνολικού μήκους 250 χιλιομέτρων. Μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί περίπου 3.000 κτίρια, εξυπηρετώντας 15.000 πολίτες και επιχειρήσεις.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου προβλέπει την κάλυψη ακόμη 7.000 κτιρίων και περίπου 23.000 πολιτών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2027.
Ο Κώστας Γκόγκος διαβεβαίωσε ότι οι κακοτεχνίες και οι προβληματικές αποκαταστάσεις που έχουν καταγραφεί θα διορθωθούν.
Οι εκπρόσωποι της Fiber2all, Δημήτρης Σπήλιος και Ευάγγελος Δεστούνης, δήλωσαν ότι η παρουσία τους στη συνεδρίαση είχε στόχο να δώσουν απαντήσεις για την ομαλή εξέλιξη του έργου και τις οχλήσεις που έχουν προκληθεί.
Αναγνώρισαν ότι παρουσιάζονται αστοχίες από συνεργεία, υποστηρίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν. Αναφέρθηκαν ακόμη στην ανάγκη τήρησης των ωρών κοινής ησυχίας και στις συστάσεις που δίνονται για παύση εργασιών από τη 1 έως τις 5 το απόγευμα, όταν αυτό απαιτείται λόγω των συνθηκών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, εργασίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε 22 περιοχές, ενώ απομένουν άλλες τέσσερις.
Η αντιπολίτευση
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου εξαπέλυσε σφοδρή κριτική προς τις εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν αξιοπιστία, καθώς αποφεύγουν να αυξήσουν το κόστος τους και ενδιαφέρονται κυρίως για το κέρδος και όχι για την ορθή αποκατάσταση των δρόμων.
Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των εταιρειών, αντί να αποτελεί «ομπρέλα προστασίας» για τους πολίτες και να υπερασπίζεται την αξιοπιστία του Δήμου. Επισήμανε ακόμη ότι το υπόμνημα της εταιρείας και η εισήγηση του αντιδημάρχου Έργων ταυτίζονται απόλυτα.
Ο ίδιος ζήτησε αναβολή της απόφασης και τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα διαμόρφωνε συγκεκριμένο πλαίσιο για τις αποκαταστάσεις και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Αναβολή της συζήτησης ζήτησε και η Τατιάνα Καλογιάννη, επισημαίνοντας ότι από τον φάκελο έλειπε το υπόμνημα της εταιρείας.
Ο Παντελής Κολόκας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή «στήνει παγίδα» στις παρατάξεις, φέρνοντας την εταιρεία στη συνεδρίαση για να απολογηθεί, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν θα εμπλακεί σε μία τέτοια διαδικασία.
Θ. Μπέγκας: “Δεν μπορεί να σταματήσει το έργο”
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη για ό,τι γίνεται στην πόλη και δεν επιχειρεί να τη μεταθέσει. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα και αστοχίες και έχουμε ευθύνη για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Οι τεχνικές προδιαγραφές και το θεσμικό πλαίσιο με βάση τα οποία εκτελούνται αυτά τα έργα καθορίζονται από το κράτος, ενώ ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει οριστικά ένα έργο αυτού του χαρακτήρα».
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι ορισμένες προτάσεις που διατυπώθηκαν από μερίδα της αντιπολίτευσης είναι για να δημιουργούν μονάχα εντυπώσεις, καθώς εμφανίζουν ως εφικτή την οριστική διακοπή ενός έργου που ο Δήμος ξεκάθαρα δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να ακυρώσει.
«Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα χρεωθεί την ταλαιπωρία ή ποιος θα πάρει τον “μουτζούρη”. Το ζητούμενο είναι να διορθωθούν τα προβλήματα, να ολοκληρωθεί το έργο και να αποδοθεί στους πολίτες μια σύγχρονη και αναγκαία υποδομή. Προτάσεις που οδηγούν στην παρακώλυση ή στην καθυστέρηση των εργασιών δεν δίνουν λύση. Αντίθετα, παρατείνουν την αναστάτωση και μεταθέτουν την ολοκλήρωση του δικτύου», επισήμανε.
Ο κ. Μπέγκας πρόσθεσε ότι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πρώτη φάση των εργασιών θα αξιοποιηθεί, ώστε η συνέχεια να γίνει με αυστηρότερους ελέγχους και μεγαλύτερη απαίτηση απέναντι στην εταιρεία.
«Οι υπηρεσίες του Δήμου, με το προσωπικό και τις δυνατότητες που διαθέτουν, θα εξετάζουν πλέον ακόμη πιο επισταμένα τις αστοχίες και τις αποκαταστάσεις. Θα είμαστε πιο αυστηροί, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε μέχρι σήμερα. Στόχος μας είναι το έργο να προχωρήσει γρήγορα, αλλά και σωστά, ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία και να φτάσει το ταχύτερο δυνατό το γρήγορο διαδίκτυο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών», κατέληξε.















